,,Ingeri printre oameni”-carte

ÎNGERI PRINTRE OAMENI

SUN ZHI PING
TERESA TINA
DEDICAȚIE

Nimic din ceea ce facem pe pământ, aici în scurta noastră călătorie, nu este întâmplător. Popasul meu aici, în România, o țară în care mă aflam doar într-un scurt turneu organizat de Ronald Fenstraa, Kolli şi Anda Kölner, alături de Raoul Shoregge, avea să fie mai lung decât îmi planificasem dar cu atât mai special. A fost un popas în care mi-a fost dată să am parte de o experiență de care unii oameni nu au niciodată parte: moartea și învierea, agonia și extazul. Puteam să trăiesc mai departe ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat în viața mea? Nu, și nici un om adevărat n-ar putea. Nu puteam să ignor profunzimea și durerea unei asemenea experiențe. Nu puteam să șterg din memoria mea, așa cum nici boala nu a putut, aceste patru luni de viaţă, mai bine zis de luptă dintre viață și moarte , așa că m-am hotărât ca o dată restabilită fizic, aflată la începutul vindecării, să împărtășesc cu cititorii mei și cu pacieții domnului Doctor Sorin Godeanu, această ciudată experiență care mi-a schimbat viața.
Mulțumesc bunului Dumnezeu că destinul a făcut să fiu internată la spitalul de Urgență Floreasca din București și, mai ales, mulțumesc pentru șansa de a fi fost pacienta domnului Doctor Constantin Sorin Godeanu! Pentru a exprima toată recunoștința și mulțumirile pe care le simt față de acest Om, nu există suficiente cuvinte în vocabularul meu și cu siguranță, toate cuvintele folosite în această carte, nu vor fi capabile spre a cuprinde tot ceea ce vă datorez. Mă înclin cu umilință în fața profesionalismului și dăruirii domniei-Voastre, așa cum ani la rând m-am înclinat de pe scenă, miilor de spectatori care îmi aplaudau evoluția.
Din comunicarea cu dumneavoastră, domnule doctor, am simțit sufletul bun, căldura din glas şi din priviri, spiritul de compasiune şi înţelegere, respectul pentru oameni, cu atât mai mult pentru oamenii de artă, religiozitatea pentru profesie… toate acestea mă aduc încă o dată în faţa colii de hârtie să vă muţumesc, mai bine zis să vă mulţumim. Pentru că suntem mult mai mulţi decât aţi putea crede… Mulţumesc pentru sprijinul moral şi material minunaţilor impresari Ronald Fenstraa, Kolli şi Anda Kölner, alături de Raoul Shoregge. Mulţumirilor mele, se alătură cele ale întregii echipe tehnice şi artistice a Circului de Stat de la Tianjin, evident cele ale doamnei Sun Zhi Ping şi ale familiei sale, dar şi al pacienţilor dumneavoastră trecuţi, prezenţi şi chiar viitori! Nu exagerez.
Și eu, Teresa Tina, autoarea acestei cărți, mă alătur glasului Mamei Sun spre a vă exprima mulțumirea și admirația pentru munca dumneavoastră și pentru minunile de care sunteți capabil, domnule Doctor Sorin Godeanu! În momentele în care mă aflam la terapie intensivă, lângă Mama Sun, foarte mulţi pacienţi dar şi rudele acestora îmi şopteau cât de minunat sunteţi, cât suflet puneţi în fiecare caz pe îl trataţi, cum încercaţi să dezlegaţi enigmele fiecărei afecţiuni în parte şi cât de norocoşi sunt că dumneavoastră sunteţi cel trimis de Dumnezeu pentru a le reda viaţa celor aflaţi acolo, pe marginea abisului…
Deoarece fiinţele angelice sunt întotdeauna grupate în cete îngereşti care conlucrează pentru împlinirea voinţei divine şi pentru ajutorarea sufletelor aflate la mare încercare, aici pe pământ, îmi îndrept recunoştinţa şi preţuirea profundă către ceata îngerească de la Spitalul de Urgenţă – terapie intensivă, doctorilor Lepădat, şi Chipăruş, doamnei asistente Nina, kinetoterapeutului Ionuţ. Aceşti profesionişti au ars precum o torţă lângă mine în toată această perioadă pentru a-mi dărui lumina de care aveam atâta nevoie pentru a mă reîntoarce către calea pe care o căutam cu atâta disperare, calea reîntoarcerii la viaţă.
Se spune că Dumnezeu îngăduie anumitor persoane să apară în viaţa noastră pentru a ne oferi o lecţie… o lecţie care să ne ridice, să ne ajute să mergem mai departe, să ne dea puterea de a înfrunta viaţa şi de a sta drepţi, cu capul sus în faţa oricărei experienţe, indiferent de greutatea acesteia. Omul care mi-a oferit o lecţie, omul în care am regăsit speranţa, prin simpla intersecţie a vieţii mele cu a dumnealui este o fiinţă trimisă special de Dumnezeu pentru mine in acest moment, pentru a-mi demonstra că experienţele la care ne supune viaţa pot părea iniţial o catastrofă, însă sunt de fapt o purificare a spiritului, o evoluţie imperios necesară pentru a lăsa sufletul să înflorească.
Este vorba de domnul doctor Gelu Onose, Şeful Clinicii de Recuperare Neuromusculară de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar – Arseni. Aşa cum spunea domnul profesor Onose, cine controlează timpul este şi la începutul şi la sfârşitul timpului. Domnul profesor este o pildă vie a faptului că experienţele vieţii, de multe ori nemiloase, ne plimbă sufletul ca într-un carusel, ne răscolesc precum câteva minute într-un Montagne Russe, astfel încât în momentul în care păşim pe pământ, ne pare imposibil să ne regăsim echilibrul. Totuşi, această stare este trecătoare, durează puţin pentru cei care se înfig cu putere în pulsul vieţii şi revin pe pământ mult mai puternici decât înainte de a se urca în carusel. Domnul profesor doctor Onose este pentru mine împlinirea cuvintelor atât de profunde ale lui Dalai Lama referitoare la parcursul vieţii. Nenorocirea trebuie folosită ca o sursă de putere. Indiferent de dificultăţile cu care ne confruntăm, de experienţele dureroase de viaţă prin care trecem, adevăratul dezastru este acela de a pierde speranţa.
Domnul profesor Onose înţelege cel mai bine declinul sufletesc al omului a cărei vieţi a luat o cotitură prea bruscă, prea greu de asimilat, filtrând tot zbuciumul pacienţilor prin propria sa experienţă nefericită. Cu toate acestea, atunci când iubirea pentru muncă, compasiunea pentru suferinţa omului este infinit mai importantă decât propria durere şi că era nevoie de domnia sa în domeniul în care activase şi până în momentul nefast din anul 2000, domnul profesor Onose s-a întors la spital pentru a se ajuta pe sine şi a-i ajuta pe cei care aveau atâta nevoie de el. El este omul care vorbeşte de la egal la egal cu pacienţii care trec pragul Clinicii de Recuperare Neuromusculară, este omul care nu s-a resemnat şi care nu renunţă la credinţa în puterea regeneratoare a templului Duhului Sfânt, adică a trupului, care caută necontenit metode şi soluţii pentru vindecarea celor care sunt, precum am fost şi eu, la răspântia dintre viaţă şi moarte.
(…) Considerăm că este de datoria noastră să facem cunoscut și altora pasiunea, devotamentul dumneavoastră, profesionalismul și dăruirea.
Cu recunoștință și respectuoasă dragoste,
SUN ZHI PING și TERESA TINA
PREFAŢĂ

Avem satisfacţia de a ne întâlni cu o carte gândită şi scrisă cu inima. O carte despre viaţă. O viaţă care va nemuri prin volumul acesta, pentru că filele si rândurile sculptate pe hârtie au existenţă veşnică. Aşadar, faptele şi eroii care trăiesc între aceste coperţi au şansa plecării pe un drum fără sfârşit, adică în nemurire.
(…)
De aici începem să intrăm în lumea miracolelor, în lumea unui adevărat Hipocrate de astăzi, care nu şi-a uitat un moment jurământul şi pentru care nu există minuni, ci meserie adevărată, profesionalism, dăruire, încredere, hotărâre, dragoste pentru om, dorinţa de a dărui bine…
Din clipa în care pacienta, doamna Sun Zhi Ping ajunge la urgenţe, semnatara acestei cărţi, vine în spital în calitate de translator, priveşte, suferă, citeşte, ascultă şi aşteaptă ca doamna Sun să se reîntoarcă în viaţă. Fiecare zi, fiecare minut, toate clipele aduc îngrijorare, spaimă, întrebări… Mereu întrebări măcinătoare. Doar doctorul Sorin Godeanu este convins că pacienta sa va reveni la viaţă. Doar el, îngerul păzitor, aşa cum l-au considerat cele două, când au putut comunica între ele, ştie, e convins, crede în minuni, dar mai cu seamă, în puterea pacientei şi a lui de a se întâmpla nu miracolul, ci de a obţine rezultatul pozitiv al tratamentului ales cu minuţiozitate, cu pricepere, cu convingerea că aşa trebuie readusă viaţa care era gata-gata să se încheie vremelnic… Şi ce viaţă!
Suntem în faţa unei cărţi care vorbeşte despre a fi sau a nu mai fi… o carte deschisă încrederii în omul adevărat, un medic dăruit total meseriei, supus în permanenţă datoriei, dorinţei de a vindeca. O carte prin care ni se dovedeşte, cum spune autoarea Teresa Tina şi artista Sun Zhi Ping, că nimic nu este mai presus pe lume decât să faci binele celor din jur. Şi toate rândurile acestei cărţi sunt un semn despre bine! Nimic nu este ficţiune, totul este realitate, adevăr din care lumea se tratează cu liniştea şi bucuria, cu fericirea că fapte nesfârşite de îndreptare a vieţii spre viaţă se găsesc mereu. În tot ceea ce dezvoltă volum, găsim omenie. Numai şi doar pentru atâta putem fi fericiţi că am citit şi am privit în lmina şi seninătatea cuvintelor aşternute cu dragoste, ca o mulţumire pentru doctorul cu inima de aur: îngerul păzitor de suflete – Sorin Constantin Godeanu.
Celebritatea nu este o haină a oricui!

Marin Bulugea

(…) De aceea, eu, Cristina Boboacă – alias Teresa Tina – în complicitate cu doamna Sun, am ales o modalitate simplă şi ştiută doar de mine prin care să vă aduc elogiile binemeritate: o carte, poate nu prea mare, dar scrisă cu sufletul, pentru a spune OAMENILOR că existaţi. Sunt sigură că, dacă v-aş spune că vreau s-o scriu, în modestia şi nobleţea sufletească pe care le aveţi, nu m-aţi lăsa să fac acest lucru. De aceea, vreau să vă pun în faţa faptului împlinit. În cartea „Drumul lung către suflet” dedicată legendarei Teresa Teng, am amintit de personalitatea unui OM minunat, tot doctor: CONSTANTIN BOŞTINĂ.
Nu am putut să nu observ două asemănări frapante. Prima e cea mai simplă: aveţi acelaşi prenume, cel al împăratului Constantin, întemeietor al Creştinismului. Iar cea de-a doua asemănare face referire la sufletul curat, nobleţea, sensibilitatea, generozitatea, altruismul, profesionalismul, credinţa, cultura în spiritul celor care oferă permanent încredere în viaţă. Într-o lume dominată de obsesii materiale, în care oamenii şi-au pierdut reperele morale şi spirituale, în care omenirea are atâta nevoie de adevăr şi dăruire totală, nu mă pot abţine, domnule doctor SORIN CONSTANTIN GODEANU de la secţia de terapie intensivă a Spitalului de Urgenţă din Bucureşti, să vă aduc acest elogiu. Sunteţi un reper de moralitate, de spiritualitate, de competență, de bunătate! Personal, nu credeam că mai există astfel de medici.
Dumneavostră i-ați redat unei paciente viața și ați redat viața la alți mii de pacienți pe care nu-i cunosc dar care, sunt sigură că nu vă vor uita niciodată! În același timp, ne-aţi redat tuturor Speranţa; speranța că noi, lumea artistică, cei care au rămas cu sufletul curat avem puterea să salvăm planeta… Sună poate orgolios dar cred că acesta este adevărul!
Cum a început această poveste miraculoasă pe care aș putea-o numi Salvarea?
Dimineaţa zilei de sâmbătă, 12 martie 2016, cea de după Sfinţii Mucenici, părea asemănătoare celor în care mulţumeam Cerului pentru încă un răsărit. Traficul bucureştean se desfăşura ca de obicei, cu mare greutate, câte un claxon insistent mă scotea din gândurile mele. Aveam o stare inexplicabilă de impacienţă, de agitaţie interioară, chiar un fel de nervozitate. Strada se umplea dar se şi mişca într-un alt ritm,lovită de sunetele stridente ale unei ambulanţe care încerca să îşi facă loc prin aglomeraţia perpetuă de pe strada Ştefan cel Mare, către Spitalul de Urgenţă. Mă gândeam, ca de fiecare dată când văd aceste lucruri, că pe targa din interior se află o fiinţă cu aripile frânte, de parcă cineva a dorit să le oprească fâlfâirea spre timpul viitor.
Dar alticineva, un suflet cu puteri vindecătoare, a spus nu. Din nou, a câta oară…
În rândurile deja amintite, din cartea Drumul lung către suflet, povesteam că sunt cunoscătoare a limbii chineze… Nu peste mult timp de când am auzit sirena ambulanţei, am primit un apel telefonic.
Vino de urgenţă la spitalul… de urgenţă. Ambasada Chinei la Bucureşti te-a recomandat pentru a fi translator într-o situaţie limită: antrenoarea trupei de circ din Tianjin, doamna SUN ZHI PING a avut un atac cerebral.
Hm! Translator într-un spital… Nu era tocmai o experiență pe care să ți-o dorești, și totuși avea să fie una din cele mai interesante experiențe ale vieții mele de până atunci. Bănuiesc că aceeaşi trăire o avea şi Anda Kölner. Dar, în fapt, care a fost diagnosticul? Un cavernom cerebral. Cavernoamele cerebrale sunt malformaţii vasculare formate dintr-un ghem de capilare sanguine adiacente, mari printre care nu există sau există foarte puțin in creier. Cavernoamele pot apărea oriunde în sistemul nervos central, deci în creier, dar și în măduva spinării. Simptomatologia de prezentare a cavernoamelor este în ordinea frecven ei reprezentată de crize de epilepsie, deficite neurologice focale şi cefalee. Cavernoamele pot fi descoperite ca urmare a unor investigaţii făcute pentru alte afecțiuni. Aceste cavernoame sunt considerate ca o descoperire fortuită și sunt asimptomatice. Cele asimptomatice sunt într-un procent de aproximativ 11%. Fiind situate oriunde în creier, simptomatologia este în concordanță cu localizarea cavernomului și variază de la asimptomatic la deficite neurologice severe, ca urmare a sângerărilor repetate la cavernoamele considerate inoperabile. Rareori deficitele sunt severe de la prima sângerare. Pacienții recuperează satisfăcător după prima sângerare, însă fiecare resângerare duce la degradări neurologice progresive ce nu vor mai prezenta o recuperare atât de bună, rămânând cu deficite permanente reprezentate de slăbiciune a membrelor, hipoestezii, tulburări de vedere, tulburări de memorie, tulburări de deglutiţie, tulburări de vorbire, etc, teoretic pot avea orice simptom neurologic. Cel puţin asta aflasem la o primă căutare pe internet…
Cândva graţioasă, puternică, gata oricând să înfrunte pericolele arenei, doamna SUN ZHI PING se afla acum pe un pat de spital: intubată, epuizată, într-o comă profundă. Cândva aplaudată și ovaționată de mii de spectatori, în cele mai diferite colțuri ale Terrei și pe cele mai mari scene ale lumii, artista nu mai auzea acum nici apluze, nici chemări la scenă pentru bis, ci doar vocile interioare care îi spuneau că acesta e capătul și că tot ce a fost s-a terminat prea devreme. Nimeni nu-i mai dădea vreo şansă. Toţi medicii care se perindau pe lângă patul ei, spuneau că sfârşitul se apropie. Singurul care nu vrut să creadă în acest deznodământ şi care a luptat de unul singur, în permanenţă, fără vreo pauză de recuperare, a fost, cum vă spuneam, doctorul cu suflet de artist, Sorin Constantin Godeanu.
Poate pentru că, înainte de a fi medic, domnia sa este un OM în adevăratul sens al cuvântului. Ştie să râdă, ştie să plângă atunci când e cazul. Ştie să înţeleagă sufletul artistului, cu toate ascunzişurile sale, pe care nu oricine le poate descoperi. Dorind să ajut cât mai mult pe domnul doctor în comunicarea dintre dumnealui și pacientă, mă documentasem despre persoana care zăcea în fața noastră neputiincioasă dar despre care siturile chinezești aveau mii de pagini ce se deschideau la o simplă tastare a numelui ei. Cum? Și celebritățile sunt sortite pierii ca și oamenii obișnuiți? Aflasem multe despre viaţa şi destinul doamnei Sun Zhi Ping. Fata dânsei, şi ea acrobată, Wang Na, dar şi coordonatorul artistic al circului,Wu Jun, povesteau multe despre spiritul de sacrificiu al celei care acum se afla în suferinţă. Şi mie, dar şi domnului doctor Godeanu, ne revenau în minte versurile lui Minulescu:
La Circ…
Un accident banal –
Un acrobat,
Un salt mortal
Şi…

Acrobatul nu s-a mai sculat…
Alămurile din orchestră au tăcut,
Iar clovnii din arenă au ţipat…
Dar publicul din staluri n-a crezut
Că poate fi şi-un accident adevărat
Şi-a fluierat…

(…)

În salon a intrat cineva din personalul medical al spitalului şi ne-a anunţat că firma de asigurări medicale din Germania, unde este înscrisă doamna Sun Zhi Ping, solicită pentru decontare, o procedură invazivă: o traheostomie. Ce înseamnă acest lucru? Realizarea unei incizii la nivelul gâtului, în partea anterioară şi deschiderea directă a căii aeriene printr-o tăietură la nivelul traheei. Incizia rezultată poate servi în mod independent ca o cale de pasaj a aerului sau poate servi drept un loc pentru introducerea unui tub de traheostomă. Acest tub permite persoanei să respire fără să-şi folosească nasul sau gura. Am rămas uimită și speriată, necunoscând exact consecințele unei asemenea intervenții.
-Mama Sun, sunteţi de acord cu această procedură?
-Da, sigur, sunt de acord cu orice poate să mă pună iar pe picioare, mi-a răspuns deplin liniștită.
În acel moment, a intrat pe uşă Îngerul printre oameni, domnul doctor Godeanu. Domnia sa a spus că a aflat decizia din Germania, dar şi că a rămas surprins de aceasta…
-Aici doar eu decid și nu pot accepta ! Nu pot să intervin cu bisturiul asupra unei artiste, atât timp cât nu este imperios necesar. Voi căuta orice mijloc de a rezolva problema fără să schimb aspectul artistului, aspect care fundamental. Cum va mai putea apărea în public, cu o asemenea tăietură la gât? Nu vedeţi că îşi cere într-una trusa cosmetică? Este o femeie îngrijită, cochetă, care ţine mult la aspectul ei, chestiune tipică artiştilor… Cum să fac aşa ceva?
Firma de asigurări a insistat şi a doua zi, şi a treia… Domnul doctor amână intervenţia cât de mult posibil, cu dorinţa şi speranţele mărturisite deja că nu va fi nevoie de aceasta… şi miracolul se produce !
Iată că, după încă o zi, Mama Sun îşi revine spectaculos. Domnul doctor jubila:
Aţi văzut că am avut dreptate? Natura poate face minuni!
Natura, da, dar nu orice fel de natură, ci aceea domesticită de procedeele magice ale doctorului care știa să utilizeze cu folos toate darurile acesteia pe care noi, oamenii obișnuiți, le ignorăm. Protocolul Elidor din cătină, afine, avocado, nucă, lămâie, leurdă, toate adunate sub formă de tablete Purofort, Cicobil, Ursomax, Bioent, Ortogel, a adus-o pe Mama Sun înapoi, printre noi, fiind din ce în ce mai zglobie, mai plină de viaţă, mai simpatică, mai plină de umor ca niciodată, dar şi mai… cochetă.
Fiica sa, Wang Na spunea, plină de uimire şi de admiraţie:
Ne aflăm într-o ţară străină, atât de îndepărtată de a noastră, nu credeam că mama, după un asemenea accident cerebral mai are şansa de a trăi. Iată cum, un doctor venit parcă dintr-o altă dimensiune, un om providenţial, a făcut tot ce este omeneşte posibil să o salveze. Ba chiar a şi cheltuit din resursele proprii anumite lucruri care erau impetuos necesare. Cum să nu-i fiu recunoscătoare? Cum să nu îi mulţumesc? Cine ar fi putut să creadă că toate acele plante adunate în protocolul Elidor, plante banale în aparenţă, pot salva un om din ghearele morţii? Cu pământ şi sănătate!
Fiind crescută la țară, eu una am privit întotdeauna natura ca pe o prietenă apropiată care te ajută întotdeauna când ai nevoie. De primăvara devreme când apăreau urzicile, până toamna târziu când culegeam gutui pentru dulceață și frunze de gutui pentru ceai, orice resursă a pământului era o bogăție de care ne foloseam tot anul. Acolo, atât de aproape de natură, numai cei leneși și nepricepuți puteau răbda de foame sau se puteau îmbolnăvi. Ascultându-i cu răbdare și respect pe bătrânii satului, ei sigur că ei te vor învăța cum să te protejezi de boală și sărăcie doar cu darurile naturii. Plecând în orașe, mulți dintre noi se îndepărtează de natură și cred că o farmacie cu medicamente aduse din nu știu ce țări exotice, te poate vindeca de bolile civilizației,
de mii de ani. Tratamentele naturiste se folosesc, conform ultimelor dovezi științifice, de circa douăzeci și patru de mii de ani înainte de Hristos. Pe tăblițele de lut și papirus s-au descifrat peste 870 de remedii naturiste, care aparțineau egiptenilor și mesopotamienilor. Dar de ce să ne ducem atât de departe când chiar aici, la noi, pe pământurile locuite cândva de geto-dacă și cucerite de către romani, în urma unui dificil război, geto-dacii ținând cu dinții de pământul acesta atât de bogat, s-au descoperit dovezi ale folosirii plantelor medicinale.În lucrările antice De materia medica a lui Dioscoride Pedanios și Herbarius a lui Pseudo-Apuleius, s-au descoperit o listă de dnumiri dacice de plante medicinale, ceea ce reprezintă un document de mare interes nu numai pentru studiul limbii vorbite de strămășii noștri din care ni s-au păstrat aproximativ 200 de cuvinte, ci și pentru a evidenți cât de strânsă era relația cu natura a locuitorilor de pe aceste meleaguri încă de acum peste 2000 de ani.

CEI MAI ALBI TRANDAFIRI DIN LUME

Într-o dimineață, am zărit pe noptiera doamnei Sun un buchet uriaș de trandafiri albi. Concurau cu albul halatelor doctorilor, cu albul pereților de spital și ieșeau învingători.da, acesta era albul unic, albul aripilor de înger. Am întrebat-o pe Mama Sun de unde i-a primit deși știam răspunsul:

Teresa, aceștia sunt cel mai frumos buchet de flori pe care l-am primit vreodată. Nici unul din miile de buchete pe care le-am primit pe scenă, nu rivalizeaza în frumusețe cu aceștia.Sunt și vor rămâne unici în viața mea! Douăzeci şi cinci de trandafiri albi. Aceşti douăzeci şi cinci de trandafiri sunt fermecaţi, pentru că mi-au fost oferiţi de un înger. Un înger printre oameni: domnul doctor SORIN CONSTANTIN GODEANU.
Dar de ce douăzeci şi cinci, domnule doctor, am îndrăznit să-l întreb când a venit să-și viziteze bolnava!
Albul, care adesea este considerat o nonculoare, constituie un simbol al unei lumi în care toate culorile s-au evaporat, spunea marele pictor Kandinsky. Este nimicul dinaintea începutului. De aceea a fost considerat și este și azi la japonezi culoarea doliului și a morții. Dar doamna Sun a depășit moartea de aceea am ales albul. Astăzi însă albul este simbolul luminii și al strălucirii. Vreau să-i amintesc doamnei Sun că a strălucit cândva ca acești trandafiri albi.
Şi va mai străluci, i-am spus privind-o în ochii ei în lacrimi în timp ce doctorul, asemenea unui profet al unei noi religii, religia Binelui Universal dezinteresat, își expunea interesanta teorie despre simbolurile trandafirilor.
Este și simbolul bătrâneții și, să nu uităm, doamna Sun nu mai este foarte tânără la chip dar tânără la spirit, albul e simbolul vitejiei, al păcii, iar cel care venea călare pe un cal alb era aducător de vești bune! Eu am venit precedat de mireasma acestor trandafiri ca să aduc o veste formidabilă: Mama Sun s-a vindecat și în curând va fi externată!
Eu am luat-o în brațe pe doamna Sun, căreia nu-i venea să creadă. L-a luat în brațe pe doctor care cunoscându-i respectul, i-a răspuns cu căldură.
– Domnule Doctor, îndrăznesc să vă întreb, de ce ați avut nevoie de un translator spre a comunica cu bolnava dumneavoastră? Cunoștințele medicale nu sunt oare o limbă universală?
– Așa este, dar dacă medicul nu simte sufletul pacientului, nu-l poate trata. Pentru că medicul este prelungirea mâinii lui Dumnezeu. Dacă nu are comunicare cu pacientul, dacă nu există acel fluid comun care să identifice rădăcina suferinţei, tratamentul poate eşua. O simplă analiză de sânge, o radiografie ori o investigaţie de rutină, nu pot înlocui căldura sufletească pe care un medic cu dar de la Dumnezeu, întocmai ca un profet cu har, o transformă în metodă sigură şi adevărată de vindecare a bolii. Boala, din punct de vedere – să zicem chimic – este aceeaşi pentru toţi oamenii. Aceleaşi simptome, aceleaşi manifestări. În schimb, ceea ce diferă este rădăcina, cauza declanşării. Dacă această cauză nu este identificată, lupta cu afecţiunea respectivă, oricare ar fi ea, este mult mai dificilă. Medicul adevărat este şi un duhovnic cu har.
– Când vă aud cum vorbiți, aproape că am senzația că mă aflu pe canapeaua unui psihiatru.Cunoașteți atât de bine sufletul omenesc. Confucius spunea:

Să iubim pe semenii noştri ca pe noi înşine, să măsurăm pe alţii cu măsura cu care ne măsurăm pe noi, să preţuim lucrurile şi nevoile lor prin cele ale noastre. Când le vom dori ceea ce ne dorim nouă şi când îi vom feri de ceea ce ne ferim noi, atunci vom împlini legea adevăratei iubiri.

– Da, e adevărat. Cuvântul – cheie în toată ecuaţia vieţii este IUBIREA. Și psihiatrul are nevoie de cunoștințe medicale profunde spre a vindeca, și medicul de orice specialitate trebuie să fie un bun psihiatru. Toate sunt interconectate în această lume. Raoul Shoregge este total de acord cu gândurile lui Confucius. Nu cred că s-a gândit la ele, dar a acţionat instinctiv exact aşa. Pentru că el însuşi are un spirit ales. Chiar privirea lui are o strălucire divină.
Doctorului îi sună telefonul.
-Da, da , imediat…Mă scuzați doamnelor, mă cheamă la urgențe! Mai vorbim!
UN BILET CU DESTINAȚIA NECUNOSCUTĂ

(…)

Şi iată, pentru a nu ştiu câta oară, spun şi eu în aceste rânduri: îngerul a venit dintre şi printre oameni şi se numeşte Constantin Sorin Godeanu.
Domnule doctor, deşi nu am avut onoarea de a vă cunoaşte încă, vă rog să îmi permiteţi să vă îmbrăţişez şi să vă mulţumesc în numele tuturor celor care nu au avut prilejul să o facă, să vă spun că avem nevoie mare de oameni ca Dumneavoastră şi că îmi doresc ca într-o bună zi să îmi împărtăşiţi câteva dintre „secretele” plantelor pe care le-aţi luat „părtaşe” la vindecările dumnezeieşti…

(…)

Din această încercare am dobândit o lecție foarte vie: niciodată nu trebuie să încetezi să lupți, să speri, să crezi în vindecarea ta! Așa cum am mai spus-o, existența unor oameni ca dumneavoastră, mă face să sper în perfectibilitatea speciei umane și în supraviețuirea ei. Câtă vreme vom renunța la egoism, la răutate, la goana după bani, după glorie, vom deveni mai buni, vom câștiga atât noi cât și specia umană!

PREZENTAREA PRODUSELOR ELIDOR

URSOMAX
Denumirea interesantă a acestui produs îşi are originea în obiceiul ursului carpatin de a selecta şi de a consuma imediat după ce iese din hibernare plante cu puternic efect detoxifiant şi cu un conţinut bogat de vitamine şi minerale, absolut necesare eliminării compuşilor rezultaţi din catabolism şi a radicalilor liberi acumulaţi în organism, precum şi refacerea resurselor energetice consumate aproape în totalitate în această perioadă de aproximativ şase luni.
Compoziţia unică de plante a suplimentului Ursomax fac din acesta un produs de detoxifiere foarte eficient ce nu se poate compara cu niciun alt produs de detoxifiere de profil, pentru că niciunul nu poata curăţa mediul intern al unui organism unde s-au acumulat timp de şase luni atâţia compuşi catabolici pentru ca ei să fie eliminaţi într-un timp atât de scurt, spune doctorul Sorin Godeanu. Astfel, plantele ce intră în compoziţia acestui supliment sunt: urzica vie (Urtica dioica), leurda (Allinum ursinum), păpădia (Taraxacum officinalis).
În cele ce urmează voi prezenta compoziţia şi câteva dintre proprietăţile fitoterapeutice ale plantelor componente din suplimentul Ursomax.
Urzica (Urtica dioica) conţine substanţe glucidice, proteice, vitamine: A, B2, C şi K, săruri minerale, steroli, uleiuli volatile, acid acetic, acid formic, histamină şi o toxină responsabilă pentru efectul urticant la nivelul pielii. Printre proprietăţile terapeutice ale extractului de urzică, amintesc: diuretic, favorizând transferul acidului uric din ţesuturi în circulaţia sanguină şi eliminarea acestuia prin urină, are proprietăţi antiinflamatoare, antialergice, hemostatice, antidiareice, astringente, cicatrizante, hipoglicemiante, antianemice şi remineralizante.
Leurda (Allium ursinum) conţine alicină, sulfură de alil, vitamina A şi C, pigmenţi carotenoizi, uleiuri eterice, volatile şi săruri minerale: Calciu, Fier, Fosfor, Cupru, Natriu. Leurda are efect depurativ, antiviral, antimicrobian, puternic antiinflamator, antiseptic, actiune vasodilatatoare periferică, antihipertensivă ce prin efect ACE inhibitor, hipocolesterolemiantă, antitrombotică, fluidifiant sanguin şi antiplachetar sanguin, acţiune bronhodilatatoare, expectorantă şi conform numeroaselor studii în domeniu, leurda prezintă acţiune antitumorală. Prin prezenţa sulfului într-o cantitate considerabilă comparativ cu alte plante, prezintă puternic efect detoxifiant curăţând organismul uman, inclusiv tubul digestiv, eliminând compuşii toxici, metalele grele şi pesticidele.
Păpădia (Taraxacum Officinalis) conţine fructoză, insulină, acizi fenolici şi steroli. Frunzele au în compoziţie şi flavonoide, săruri de potasiu şi cumarine. Prezintă o acţiune depurativă, detoxifiantă, remineralizantă, antianemică, stomahică, hepatică, colagogă, reglator al dezechilibrului glandelor endocrine.
Ştevia stânelor (Rumex Alpinus) conţine: taninuri, acid galic, acid cinamic şi reosmină, substanţe mucilaginoase, ulei gras, fitosteroli, amidon, pectine, glucide, oxalat de calciu. Prezintă acţiune purgativă, laxativă dar şi antidiareică, creşte peristaltismul digestiv cu eliminarea deşeurilor metabolice şi stimulează musculatura uterină.
Sălăţica sau Untişor (Ranunculus Ficaria) conţine: protoanemomină, anemomină, tanin, acid ficaric, ficarină, săruri minerale. Înainte de înflorire, primăvara devreme, în frunze se acumulează cantităţi apreciabile de vitamina C. Întreaga plantă de sălăţică este toxică, cu excepţia frunzelor înainte de înflorire, astfel încât se consumă doar aceste părţi ale plantei. Are acţiune puternic detoxifiantă.
Din cele prezentate mai sus, suplimentul Ursomax cu o compoziţie originală, fiind conceput în special pentru detoxifiere dar şi pentru diferite afecţiuni cardiovasculare: aritmii cardiace, cardiopatii ischemice cronice, prezintă acţiune antiaterogenică, previne tromboflebitele prin efect antiagregant şi fluidifiant.
De asemenea, prezintă activitate antibacteriană, antifungică şi este indicat în tratamentul afecţiunilor pulmonare infecţioase acute şi cronice. Este indicat în diaree acută şi cronică, boală dizenterică, afecţiuni biliare, meteorism, parazitoze digestive, diabet zaharat de tip I şi II, dislipidemie mixtă, perioadele de convalescenţă, curele de slăbire.

PUROFORT
Este un supliment alimentar, foarte ficient detoxifiant, antiparazitar, cu o compoziţie unică: Pelin (Artemisa absinthium), cuişoare (Eugenia caryophyllata), extract alcoolic de nuc (Juglans regia).
Pelinul (Artemisa absinthium) prezintă următoarea compoziţie: ulei esenţial, acizi fenolici, flavonoide, sesqiterpenice, liganii, lactonele; aproximativ 35% din uleiul esenţial este compus din tujonă, substanţă toxică dacă este administrată în exces. Prezintă acţiune antihelmintică, antiparazitară, stomahică, carminativă, tonic digestiv, tonic nervos, analgezic.
Cuişoare (Eugenia caryophyllata) conţine în cea mai mare parte eugenol, cu rol anestezic şi antiseptic, tanini, flavonoide cu rol antioxidant, anticancerigen. Cuişoarele prezintă acţiune antiseptică, anestezică, analgezică, antifungică, antiparazitară, antibacteriană, antivirală, antiinflamatorie, tonic stomahic, carminativă, antitrombotică, antioxidantă şi anticancerigenă.
Nuc (Juglans regia) – frunzele conţin derivaţi de naftochinone: juglona şi hidrojuglonele, taninuri, flavone, acid cafeic şi cumaric, vitamina C, substanţe minerale. Prezintă proprietăţ antiseptice, antiinflamatoare, astringente, antidiabetice, tonice amare, are efecte hipotensive antisudorifice şi cicatrizante.
Astfel, suplimentul Purofort prin compoziţia mai sus prezentată este un detoxifiant foarte puternic, eliminând sursele de toxine, cu efect de distrugere a unui număr mare de paraziţi: coaja de nucă verde şi pelinul distrug paraziţii adulţi şi larvele, cuişoarele, distrug ouăle acestora.

BIOENT

Acest supliment conform indicaţiilor prospectului este recomandat în enterocolite acute, meteorism intestinal, sindromul colonului iritabil cu predominanţa diareei, sindromul dispeptic de tip gastric, post chirurgical profilaxia dehiscentei anastomotice, sindrom de malabsorbţie, dismicrobism bacterian, post chimio ratio sau corticoterapie, stări de convalescenţă.
Compoziţia acestui supliment este: fructe de stejar pulbere (Quercus robur) şi Lactobacillus bulgaricul selectat fiind deoarece este mai apropiat de zona noastră geografică.
Importanţa lactobacililor în alimentaţie este bine cunoscută, reprezentând o sursă de hranp pentru celulele intestinale, realizând fermentarea glucozei din fibre, sinteza de acizi graşi cu lanţ scurt, precum şi sinteza unor aminoacizi ca arginina, glutamina, cisteina, importanţi in metabolismul celulei intestinale. De asemenea, prezintă importanţa în modulare răspunsului imun, mai precis au rol în creşterea apărării intestinale locale prin activarea macrofagelor şi monocitelor care captează şi prelucrează antigenul din peretele baceriilor şi îl prezintă celulelor înalt specializate care produc cantităţi crescute de anticorpi lgA şi lgM.
Ghinda (Quercus robur) a fost la începuturile civilizaţiei printre principalele surse de hrană pentru oameni, ceea ce explică excelenta toleranţă pe care o are cărbunele medicinal Elidor în organismul uman; actualmente, ghinda a rămas sursă de hrană pentru vieţuitoarele pădurii, spune doctorul Godeanu într-un articol din Săptămâna Medicală, nr. 73, terapii complementare, august 2010.
În cele ce urmează voi prezenta câteva dintre indicaţiile terapeutice ale cărbunelui medicinal obţinut din pulberea de ghindă: absorbant al gazelor intestinale, sindromul colonului iritabil cu predominanţa diareei, diaree cronică, sindromul dispeptic de tip gastric sau biliar, sindromul de malabsorbţie, diaree cronică, ciroză hepatică, parazitoze intestinale, hipercolesterolemie primară.

ORTOGEL
Reprezintă o combinaţie de extracte din următoarele plante: fructe de ardei iute (Capiscum annum), flori de arnică (Arnica montana), rădăcină de tătăneasă (Symphytum Officinale), Juglans, nucă verde (Juglans regia), rădăcină de untul pământului (Tannus Communis), rădăcină de borz (Sambucus), hrean (Armoracia Rusticana), ulei de migdale dulci, camfor, ulei de cătină (Hippophae rhamnoides), ulei de lavandă, mentol, glicerină, etanol.
Printre proprietăţile terapeutice ale Ortogelului amintesc: antiimflamator local, antireumatic, antialgic, antitrombotic, antitermic, revulsiv, stimulator al circulaţiei periferice, calmează durerile reumatice cauzate de contuzii uşoare, medii şi de suprasolicitări musculare,traumatisme: fracturi, luxaţii, hematoame, întinderi musculare, tendinite, ..

Lumina care a readus-o la viaţă a venit din dăruirea domnului doctor Godeanu, iar pe autoare, întâlnirea cu Sun Zhi Ping a dus-o spre o transformare a sinelui său literar, scriind cu maturitate şi asumare, situându-se mereu în Adevăr. In ochii mei, al omului care a devenit traducător mânată de o profundă recunoştinţă pentru Adevărul pe care mi l-a transmis această carte, întâlnirea cu cei trei a reprezentat şi va rămâne în continuare, pentru tot restul vieţii, cea mai frumoasă lecţie de iubire, de putere, de luptă şi de perseverenţă, şi poate cel mai important lucru, de înţelegere a propriului destin prin prisma personificării cu fiecare personaj în parte, împrumutând pentru perioada acordată traducerii trăirile fiecăruia dintre ei şi încercând să înţeleagă voinţa divină prin intermediul lor.

Viaţa este cel mai frumos roman din literatura tuturor timpurilor!
Diana Vereş

Reclame