URSOMAX- un front deschis antiAlzheimer

Conceptual este imprumutat din repertoarul de supravietuire al ursului brun, care dupa hibernare descopera farmecul Carpatiilor si savureaza ierburile aparute dupa ultimele zapezi din iarna care tocmai a trecut. Numitorul comun al acestor ierburi este puterea antioxidanta si detoxifianta.

Nu este greu de imaginat de ce ursul carpatin dupa hibernarea de cel putin 5-6 luni de climat rece ostil, lipsit de orice aport de hidro-proteino-caloric si incarcat cu deseuri metabolice endogene din toata aceasta perioada, prin orientare instinctuala construita in codul genetic prin mii de generatii succesive identifica solutia de supravietuire in acest moment biologic delicat. Cateva ierburi ( din care usturoiul ursului – Allium Ursium este personajul principal) vor ajuta ursul sa parcurga cu succes acest culoar biologic critic in cateva zile si sa-si recapete alura de simbol al padurii carpatine printr-un mod elegant si firesc, dominand cu autoritate viata salbatica in habitatul sau. Gratie acestui ,,tratament” natural pe care ursul si-l administreaza singur, usturoiul ursului a atras atentia multor centre de cercetare care au confirmat calitatile exceptionale ale acestei plante. In acest context, nu surprinde pe nimeni, ca si in boala Alzheimer, usturoiul ursului poate sa aiba rezultate incurajatoare.

Etiologia Alzheimer este multifactoriala, cunoastem inca foarte putin despre cauzele declansarii bolii si nu putem oferii tratamentul adecvat vindecarii ei radicale.

Ursomax poate constitui o varianta de tratament in aceasta boala cu deficit cognitiv dobandit si cu evolutie progresiva. Afectiunea apare la pacienti tarati cu multiple afectiuni asociate supusi unor factori de risc si stres oxidativ intens. Usturoiul ursului deschide un front larg in lupta cu boala Alzheimer actionand printr-o mare diversitate de principii active studiate si analizate in articole de specialitate care au confirmat calitatile acestei plante. Rolul neuroprotector referitor la contracarea neurotoxicitatii beta-amiloidului si apoptozei contribuie la scaderea riscului de aparitie al bolii Alzheimer si dementei vasculare. Neuroprotectia se desfasoara printr-o tripla activitate: antioxidant, antiapoptoic si antiaterogenic. Peroxidarea lipidica induce activarea microgliei si depunerea de beta-amiroid. Glugozaminoglicanul( GAG) este implicat in dezvoltarea leziunilor prin cuplarea lipoproteinelor LDL. Efectele neurotoxice ale unor peptide amiloidogenice sunt potentate de GAG. Agregarea plachetara crescuta suprapusa ateromatozei dezvolta tromboze, embolii, ischemii si infarct. Extractul apos din usturoiul ursului inhiba agregarea plachetara indusa de ADP, epinefrina si colagen. Dialil triphosfatul ( DAT) are efecte multiple: antiagregare plachetara, prelungirea timpului de sangerare si al timpului de trombina si creste anticoagularea prin antitrombina III si proteina C. Un alt mecanism de inhibitie al agregarii plachetare este blocarea mobilizarii de calciu. Mecanismele oxidative se produc prin ROS (reactive oxygen species) care coexista sub forma de radicali liberi si nonradicali. Agresiunea prin radicali liberi se soldeaza cu peroxidarea lipidica a membranei si fragmentarea DNA.

Oxidarea LDL creste riscul de arteroscleroza, de boli cerebrovasculare si cardiovasculare.

LDL-ul oxidat devine ,,corp strain” fata de organism produce ingustarea si ingrosarea arterelor. Administrarea de usturoi salbatic creste rezistenta la oxidarea LDL.

Tratamentul cu usturoiul ursului atenueaza efectele ROS, previne leziunile creierului si reduce volumul infartului. Usturoiul ursului are capacitatea de a incetini progresul bolii Alzheimer.

Proprietatile antiapoptoice contribuie la efectul neuroprotector.

Usturoiul ursului este o bariera in fata stresului oxidativ, neuroinflamatiei, diabetului zaharat, dislipidemiilor, hipertensiunii. Usturoiul ursului este cunoscut ca antioxidant, antitrombotic, antihiperlipenic, antihiperglicemic si antihipertensiv. Usturoiul ursului scade peroxidarea lipidica mitocondriala si mentine nivelul enzimelor antioxidante, ca si glutation peroxidaza si superoxid dismutaza. Usturoiul ursului are efect antigregant plachetar, antistres oxidativ si reglator imun. In studiile experimentale usturoiul ursului a redus TNF alfa, IL I beta si inactiveaza hidrogen peroxidul, protejeaza macrofagele si celulele endoteliale de efectul distructiv. In concluzie, exista o multitudine de factori patogeni pe care usturoiul ursului ii neutralizeaza eficient confirmand calitatea sa de neuroprotector in declansarea si evolutia bolilor neurodegenerative. Existenta unor corelatii frecvente intre boala Alzheimer si afectiuni precum diabet zaharat, dispidemiile, alimentatie excesiva cu grasimi saturate, alcoolism, sedentarism, intoxicatii cronice cu mercur si aluminiu ofera premiza unei conduite preventive introducand Ursomax ca un element de limitare si chiar de oprire in disfunctiile neurobiochimice care duc la boli neurodegenerative in timp mai scurt sau mai lung. In experienta noastra, Ursomax a fost utilizat ca parte a protocolului in traumele cranio- cerebrale grave, iar rezultatele au confirmat valoarea terapeutica a acestui produs ca antioxidant si detoxifiant remarcabil.

Nu s-au semnalat interactiuni si/sau efecte incrucisate cu alte produse farmaceutice. Pozologia s-a incadrat intre 4-8 tablete/zi.

Scrie un comentariu

Din categoria medicale

Lasă un comentariu