Mineralveg versus Osteoporoza

 

 • Cazuistica din sectiile de traumatologie abunda in pacienti care au depasit varsta de 55-60 de ani adusi cu fracturi de sold (mai frecvente la femei in post-menopauza), fracturi de coloana (de ex. la nivel de odontoida, in urma unor traume minore casnice).
  Aceasta stare de lucruri dramatica in evolutia ei, impune personalului medical decizional o atitudine responsabila si implicata pentru a preveni declansarea unor drame de familie, in urma unor banale accidente casnice.
  Pacientii cu putere de munca sunt transformati in dependenti medicali prin evolutia tacuta si indelungata a ceea ce se numeste osteoporoza.
  Osteoporoza, privita simplist ca un deficit cronic de calciu si vitamina D3 (in realitate niste epifenomene) nu isi va gasi rezolvarea terapeutica prin abordarea clasica.
  MINERALVEG a aparut in urma cu peste 10 ani in cadrul firmei Elidor, formula de exceptie fiind confirmata de ultimele descoperiri din domeniul fitoterapeutic in osteoporoza. Osteoporoza este cauza esentiala a producerii fracturilor de os fragilizat.Componentul pivot al MINERALVEG -ului este Coada-calului (Equisetum arvense),
  planta utilizata in tratamentul osteporozei datorita continutului ridicat de siliciu, care ajuta la absorbtia de calciu si induce formarea de colagen la nivel osos.
  Pentru a intelege mecanismul de actiune al Equisetum arvense vom face cateva referiri la componentele sale si la efectele acestora in dinamica formarii si mentinerii osului sanatos.
  Constatarea axiomatica este ca osteoporoza este o afectiune cu etiologie multifactoriala asociata cu inflamatie si stres oxidativ. Stresul oxidativ reduce diferentierea osteoblastilor.
   Flavonoidele din Equisetum arvense (izoquercitina, kaempferolul, luteolina si apigenina) previn pierderea de masa osoasa. Triterpenoizii – acid oleanolic, acidul betulinic si ursolic stimuleaza celulele osteoblastice pentru formarea osului.
  Quercitina si kaempferolul au efect anabolic asupra proliferarii, diferentierii si mineralizarii osteoblastelor. In acelasi timp quercitina si kaempferolul activeaza mecanismul antiinflamator, inhiband diferentierea osteoclastelor.Luteolina si apigenina stimuleaza proliferarea si diferentierea osteoblastelor.Luteolina pe de alta parte scade si inhiba activitatea resorbtiva a osului la osteoclastele diferentiate.
  S-a constatat ca evoluand cu varsta, mai ales la femei dupa menopauza, se produce activarea osteoclastelor, cu aparitia osteoporozei.
  Mai multe studii au confirmat efectul stresului oxidativ drept cauza majora in aparitia osteoporozei. Factorii implicati in inflamatie ca proteina C reactiva, IL6, TNF si oxidul nitric (NO) au contributii certe in patogenia osteoporozei. Principiile active din Equisetum arvense au efect antioxidant si antiinflamator reducand riscul de osteoporoza. Osul este compus din substante organice si anorganice.
  Colagenul de tip 1 este cel mai important compus organic cantitativ.
  Calciul nu joaca nici un rol in producerea si/sau repararea colagenului.
  Siliciul este implicat in primele etape ale calcificarii osoase.
 • Calciul singur nu poate preveni si trata osteoporoza. Siliciul este necesar pentru dezoltarea scheletului.Deficitul de siliciu este precursorul deficitului de calciu, ceea ce duce, odata cu modificarea colagenului, la pierderea elasiticitatii osului (creste fragilitatea osului).
  Siliciul ajuta la absorbtia si utilizarea calciului in organism, existand o corelatie intre aportul de siliciu si cresterea densitatii minerale osoase.
  Matricea osoasa este un sistem compus din 2 faze – faza minerala ofera rigiditate, iar fibrele de colagen asigura elasticitatea osului.
  Modificarea proprietatilor colagenului afecteaza proprietatile mecanice ale osului prin modificarea dispunerii mineralelor pe liniile de forta.
  Siliciul este implicat in sinteza colagenului si stabilizarea acestuia. Este necesar pentru functionarea enzimei prolilhidroxilazei, enzima importanta in formarea colagenului din os, cartilajului si a tesutului conjunctiv. Prolilhidroxilaza contribuie la stabilizarea colagenului.
  Equisetum arvense influenteaza in mod decisiv circuitul mineralelor esentiale din scheletul uman conservand in acelasi timp colagenul din oase si tesutul conjunctiv. Prezenta acestei plante in MINERALVEG ii confera capacitatea de a interveni in homeostazia metabolismului osos, in mod predominant la varste la care pierderea de calciu si siliciu sunt o realitate, ceea ce pune in pericol viata pacientului.
  Celelalte plante din compozitia Mineralveg formeaza garda de corp a Equisetum arvense prin calitatile lor: antistres oxidativ, antinflamatoare si imunomodulatoare.
  Intr-un articol viitor vom descrie activitatea lor corelata cu cea a Equisetum arvense. Administrarea MINERALVEG este de 2-6 cpr./zi, in functie de deficitul mineralelor pacientului. Noi am folosit cu succes administrarea MINERALVEG impreuna cu Apiosteomarin
  (calciu si magneziu din scoici), obtinand rezultate care nu ne-au dezamagit.

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria medicale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s