Astenia de primavara

 

 • Cresterea expunerii la lumina prin alungirea zilei in defavoarea noptii detemina o serie de reactii din partea organismului uman incadrate in ceea ce se numeste astenia de primavara.
  Sub masca unui sindrom benign, aceasta reprezinta defapt cresterea brutala de radicali liberi si de factori proinflamatori pe care numai o oferta bogata de antioxidanti naturali puternici o poate contrabalansa.
  Pacientul resimte slabiciune, nesiguranta in miscare, nervozitate, iritablitate, lipsa de apetit, diminuarea capacitatii de memorare, cefalee, lipsa de interes sexual, orice efort intelectual este lent si epuizant.
  Aceasta stare de fapt alerteaza pacientul si familia care incearca sa gaseasca rezolvarea eficienta si rapida a acestor asa zise disfunctii minore.
  Melatonina endogena este sintetizata de glanda pineala si joaca un rol major in reglarea ritmului circadian.
  Deficitul de melatonina a fost corelat cu degenerarea de neuroni colinergici in zona fronto-bazala ca si depunerea de proteine agregate amilo β-peptide ducand la tulburari cognitive .
  Mentionam in cazul asteniei de primavara scaderea nivelului de beta endorfine.
  Cand beta endorfinele sunt la nivel normal confera starea de calm si de echilibru iar cand nivelul lor este scazut anxietate si nesiguranta.
  S-a mai constatat in tranzitia iarna-primavara (mai ales dupa alimentatii lipidice si protidice abundente) ca si prin sedentarism se produce cresterea de Interleukina 6 (IL-6) care induce starea de oboseala.
  Acest IL6 se numeste „sleep-factor” deoarece aduce somnul in raportul cu ciclul circadian (IL6-somnogen).
  Privarea de somn induce cresterea de IL6 care se asociaza cu oboseala.
  Celulele mastocitare sunt implicate in starea de oboseala prin eliberarea de citokine.
  Localizarea perivasculara a mastocitelor langa neuroni sugereaza rolul lor in starea de oboseala.
  Pentru a contracara cascada de factori inflamatori si a radicalilor liberi este necesara administrarea unor produse intens antioxidante (cresterea nivelului de melatonina atat endogen cat si exogen cat si a polifenolilor).
  Purofort are actiune intens antioxidanta , anitinflamatorie, neuroprotectoare si este furnizor de melatonina.
  Inca din anul 2005, Dr. Russel J. Reiter din Texas San Antonio a concluzionat ca consumul de nuca creste nivelul de melatonina din sange cu amplificarea capacitatii de neutralizare a radicalilor liberi.
  Prin prezenta de polifenoli, acid alfalinolenic si linoleic si fitosteroli se reduce riscul oxidativ si se mentine integritatea neuronala.
  Purofort prezerva functionalitatea tesutului nervos la nivel biochimic fiind un adevarat filtru pentru „ploaia acida” de radicali liberi.
  Se administreaza 4-6 cpr/zi pe perioade nedeterminate care cresc direct proportional cu varsta pacientului si cu intensitatea stresului oxidativ. Nu are componenta toxica.
 • Un alt produs cu potential antioxidant exceptional este Ursomax, format din plantele pe care ursul le consuma la iesirea sa din hibernare.
  Realizam ca acest mamifer gigant la sfarsitul hibernarii este o adevarata bomba biologica de radicali libere, grupari acide, toxine endogene. Plantele ingerate de urs (Allium ursinum) produc nu numai neutralizarea toxinelor din corp ci si eliminarea lor in timp record si eficient.
  Ursomax este un prieten adevarat al creierului atat prin potentialul antioxidant cat si prin protejarea endoteliului vascular din microcirculatia cerebrala ca si prin mentinerea sangelui cu vascozitate crescuta la parametrii de fluiditate functionala optima.
  Se administreaza 4-6 cpr/zi pe perioade variate in functie de diateza pacientului, patologia asociata si contextul clinic.

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria medicale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s