Tratamentul hipertensiunii arteriale

În tratamentul afecţiunilor cardiace plantele medicinale au o influenţă calmantă,mai ales în tulburările de ordin neurovegetativ (de ritm cardiac, palpitaţii, nevroze cardiace).

Aceste plante sunt: menta, păducelul, roiniţa, troscotul, valeriana.

Se recomandă următoarea formulă calmantă de reducere a excitabilităţii neurovegetative:

Rp. Păducel (flori sau frunze)20 g

Talpa gâştei (părţile aeriene ale plantei) 25 g

Troscot (părţi aeriene ale plantei) 45 g

Roiniţa (frunze)10 g

Din amestec se face infuzie dintr-o linguriţă la o cană cu apă clocotită (250 ml). Durata infuziei este de 3 minute. Se strecoarăplantele, iar ceaiul se poate bea îndulcit cu miere de tei. Se recomandă a se consuma 2-3 căni cu ceai pe zi ultima fiind înainte de culcare.

Tratamentul homeopat vine să completeze sau să înlocuiasca tratamentul de fond al afecţiunilor cardiace. Are rolul de a echilibra pacientul pe nivelele mental, emoţional şi fizic, restabilind capacitatea de apărare a organismului şi reacţia la stres. În elaborarea tratamentului nu trebuie uitat: importanţa terenului personal şi ereditar al pacientului, locul foarte important al emotivităţii şi al stresului la originea maladiilor cardio-vasculare în acest sens evidenţiindu-se efectele benefice ale homeopatiei asupra echilibrului psihosomatic al pacienţilor cu risc, eficacitatea reală a medicamentelor homeopatice asupra unor ţesuturi vasculare şi asupra funcţiilor lor.

Un exemplu edificator poate fi tratamentul în cazul hipertensiunii arteriale. Când hipertensiunea este moderată şi recentă evoluează încă în mod spasmodic, neregulat, tulburarea fiind la nivel de funcţie şi nu sunt instalate modificări organice. Remediile homeopate Sulphur, Lachesis, Aurum acţionează asupra fenomenelor congestive, sau asupra stresului: Nux Vomica sau Ignatia. Aceste remedii se iau în diluţii de 9 CH sau 15 CH, evitîndu-se timp mai îndelungat trecerea la medicaţia antihipertensivă. De asemenea eliminarea greutăţii suplimentare şi o igienă de viaţă corespunzătoare – regim alimentar, somn calitativ, exerciţii fizice, plimbări în aer liber – sunt indispensabile reuşitei tratamentului.

O simptomatologie frecvent întâlnită o constituie apariţia palpitaţiilor, cauzalitatea lor fiind diversă ca şi tratamentul homeopatic aplicat pentru remedierea lor. Astfel palpitaţiile apărute:1. în urma unor emoţii – remediul administrat este Ignatia 15CH.

2. în urma unei spaime – Gelsemium 15 CH

3. după masă – Lycopodium 9CH

4. după abuz de cafea – Nux Vomica 9CH

5. după sport – Arnica 15 CH,etc.

După cum se poate observa tratamentul este specific cauzei şi este foarte variat.

Arterita este prima consecinţă a aterosclerozei: de aceea trebuie tratat terenul de fond. Remediile folosite pentru a creşte eficacitatea sunt: Arnica 9 CH, Secale cornutum şi Cuprum 5CH. Examenul Doppler şi supravegherea medicală sunt obligatorii.

Locul homeopatiei este important la nivel preventiv şi curativ, dar nu trebuie să se uite bogaţia de mijloace de diagnosticare şi terapeutice actuale. Homeopatia şi alopatia sunt deseori complementare. De aceea o cale de conservare şi reabilitare a calităţii sănătăţii speciei umane este medicina integrată spre care se tinde şi care este viitorul. Principiul este simplu: cu cât o reţetă conţine mai puţine medicamente (chiar unul), care să acopere totalitatea simptomelor pacientului cu atât rezultatul terapeutic este mai bun iar arta medicală este salutară.

Dr Sorin Godeanu
Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria cardioprotector, medicale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s