Parazitozele digestive

Parazitozele digestive au devenit o problemă de sănătate prin usurința cu care se transmit, prin capacitatea excepțională de proliferare cât și prin afectarea unor segmente de populație cu imunitate imatură sau diminuată (bătrâni /copii).

Giardia-Lamblia este un protozor cantonat în intestinal subțire ca și în căile biliare. Parazitul are multiplicare rapidă, putând ajunge la 1 milion giardia/cm2. Infestarea se face prin chisti de giardia care se transmit prin poluarea fructelor și legumelor ca și a mâinilor contaminate.

Simptomatologia este nespecifică (diaree, constipație, cefalee, dureri abdominale, meteorism, prurit, pierdere ponderală). Penetrarea giardia în căile biliare poate determina procese inflamatorii (colecistite, angiocolite).

Un alt parazit ubicuitor este limbricul ( Ascaris Lumbricoides) cu dimensiuni între 15-25 cm. Infestarea se face prin ouă care se depun pe fructe, legume, mâini. Ouăle ajung în tubul digestive unde își pierd învelișul, trec în circulația venoasă, ajung la ficat, prin suprahepatice traversează cordul și ajung la plămân unde trec prin membrane alvolară și ajung în arborele respirator traheo-bronsic de unde prin deglutiție ajung din nou în tubul digestiv unde larvele se transformă în forme adulte capabile să depună ouă după 2-3 luni.

Simptomele sunt polimorfe: oboseală, disconfort digestiv, reacții alergice, icter obstructiv, tulburări de tranzit.

Oxiurii, parazit extrem de răspândți sunt localizați în caecum, dar migrează noaptea spre zona anusului pentru a-și depune ouăle. Această migrație explică pruritul anal uneori intens, însoțit de insomnie, urticarie, iritabilitate, alergii.

Distrugerea paraziților reprezintă un factor primordial în menținerea stării de sănătate și pentru dezvoltarea normală a copilului (majoritatea paraziților se concentrează la copii).

Eliminarea paraziților înseamnă atât distrugerea formelor adulte cât și a ouălelor concomitent. Acest deziderat este realizat prin PUROFORT (Elidor) care are marele avantaj de a distruge forme adulte și ouăle paraziților. Administrarea tratamentului se face pe o perioadă de cca zece zile pentru formele necomplicate cu posologie de la ½ cpr x 3/zi pentru copii de 5-7 ani, 1 cpr x 3 /zi pentru copii 8-14 ani, iar adulții 2cpr x 3/zi.

Dr. Sorin Godeanu

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria medicale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s