GIARDIOZA

Giardioza (lambliaza sau simplu giardia) este cel mai frecvent protozor intestinal şi totodată una dintre cauzele frecvente de diaree acuta si cronică – atât la adulţi – cât şi la copii. Transmiterea se face pe cale digestivă, prin consum de apă sau alimente contaminate, precum şi prin mâini murdare. Chisturile de giardia fiind foarte rezistente în mediul extern se pot lua şi de pe pământul poluat, nisip cu care copiii vin des în contact în timp ce se joacă.

Parazitul se găseşte sub două forme: chist şi ‘adult’. Omul se infestează ingerând chisturi de giardia lamblia. Odată ajunse în intestin, chisturile se transformă în giardia, care se prinde de mucoasa intestinală şi determină tulburarea absorbţiei, manifestată prin diaree.

Relaţia parazit – gazdă poate induce modificări inflamatorii intestinale cu distrofie viloasă (alterarea structurii ţesutului). Incubaţia durează între 9 şi 15 zile. În fazele iniţiale există senzaţia de discomfort digestive, anorexie, greaţă. Ulterior pot apărea diferite manifestări precum diaree, meteorism, transit gazos accelerat, crampe epigastrice şi mezogastrice. În fază acută simptomele se pot asimila altor afecţiuni precum „diareea călătorului”.

Unele forme de giardia se pot rezolva spontan, altele merg spre cronicizare. Această fază poate dura până la doi ani. În fazele cronice întâlnim anorexie, malabsorbţie, pierdere în greutate, oboseală accentuată. Există un segment de 15% din adulţi infectaţi purtători de chişti de giardia.

Diagnosticul se pune prin examene coproparazitologice repetate care identifică chisturile. Transformarea formelor vegetative în chisturi nu se realizează în permanenţă şi de aceea chisturile nu apar întotdeauna în scaun. În schimb, forma vegetativă continuă să existe în intestin. Tratamentul impune măsuri profilactice care se referă la respectarea normelor de igienă alimentară şi a mediului de viaţă: igiena personala riguroasă, apa decontaminată prin fierbere sau sisteme de filtrare (chisturile de giardia rezistă la clorinarea obişnuită). Cazurile în care giardia reapare la analiza coproparazitologică nu se datorează insuficienţei tratamentului, ci reinfestării.

Tratamentul natural este lipsit de efecte secundare şi constă în administrarea de substanţe antiparazitare, în funcţie de vârstă şi greutatea corporala. Se administrează Sandigest atât comprimate (3-6 cpr. pe zi) cât şi sirop (3-6 linguriţe pe zi). Tratamentul durează trei-patru săptămâni, cu repetare deoarece trebuie să fie anihilat protozorul cu fazele analogice ale acestuia. Pentru creşterea rezistenţei organismuli este recomandat Carofort Plus precum şi Apiosteomarin . În cazul în care există tulburări digestive secundare infecţiei cu giardia se recomnadă administarea de Prodigest Plus .

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria antiparazitare, detoxifiere, medicale, vitamine naturale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s